3.3 Hudens funksjoner

Huden sees gjerne på som et passivt organ som definerer kroppens ytre. Virkeligheten er at dette organet er involvert i en rekke funksjoner for å opprettholde kroppens homeostase.

Huden er involvert i følgende funksjoner:

  • Beskyttelse: Huden beskytter alt annet vev i kroppen med sin tredelte barriere mot omgivelsene. Hudens barrierer er kjemiske, mekaniske og biologiske. Kjemiske barrierer er blant annet stoffer eller sekret som skilles ut på hudoverflaten. Det inkluderer sekret med lav pH og det naturlige antibiotika defensin. I tillegg regnes melanin til kjemiske barrierer. Mekaniske barrierer har med hudens styrke og tykkelse å gjøre, og at den derigjennom hindrer invasjon av fremmede organismer. Biologiske barrierer er tilknyttet immunceller som ligger i huden, inkludert Langerhans’ celler.
  • Temperaturregulering: Huden er involvert i temperaturreguleringen, fordi det er gjennom huden kroppen vi i stor grad taper varme. Blodårene i huden er med på å øke eller nedsette slikt varmetap. I tillegg finner vi svettekjertler i huden som også deltar i å regulere varmetap (temperaturregulering kommer vi tilbake til senere).
  • Sansefunksjon: Huden er et svært viktig organ for sansene våre. Som tidligere nevnt finner vi ulike sansereceptorer i huden, både for berøring, smerte, med mere. Slike sanser er viktige for å kunne orientere seg i omgivelsene og for å kunne reagere på fare. Eksempelvis vil smertesansen i huden kunne fortelle oss om for eksempel gnagsår. Hvis du ikke retter oppmerksomheten mot et slikt sår, øker faren for ytterligere skade og i verste fall infeksjon.
  • Vitamin D: Huden deltar i produksjonen av vitamin D som lages av kolesterol ved hjelp av UV-lyset fra solen.
  • Blodreservoar: Huden fungerer som et blodreservoar ved at huden kan romme opp til 5 % av blodvolumet. Ved behov kan dette bli mindre for å supplere andre deler av kroppen med blod.
  • Ekskresjon: Huden deltar i ekskresjon av avfallsprodukter gjennom svetten. Både ammonium, urea og urinsyre er kanskje best kjent for å skilles ut av kroppen en annen vei, men følger også med svetten i små mengder.